Zab diabétesz, Glikémiás index - GI - Cukorbetegközpont
Tartalom
Glikémiás index - GI - Cukorbetegközpont
A szénhidrát fajtája: általánosságban elmondható, hogy a bogyós, a csonthéjas és a citrusféle gyümölcsök alacsony glikémiás index értékkel bírnak. Továbbá szintén az alacsony GI kategóriába tartoznak a föld fölött termő zöldségek és a hüvelyesek is.
Cukorbetegség: mit ehetünk reggelire, mi tiltólistás? Cukorbetegség diabétesz étkezés inzulin vércukorszint Lehet-e tejet inni, és vajon, a gyümölcsök, valamint a natúr zabpehely a legjobb választás a cukorbetegek számra reggelire?
A föld alatt termő zöldségek pl. Az elfogyasztott ételben a szénhidrát alapanyag mérete is befolyásolja a Gl-t.
Akadémikusok a cukorbetegségben
Minél kisebbre vannak őrölve, vágva, darálva az alapanyagok, annál magasabb a Gl értékük. A keményítőt tartalmazó ételek főzési ideje is a glikémiás indexet befolyásoló tényező. A hosszú főzési idővel sok vizet veszítve a keményítő tartalmú élelmiszer egyre kocsonyásabbá válik és ezáltal a benne lévő szénhidrát gyorsan szívódik fel.
A legjobb megoldás, ha félkeményre főzzük ezeket az élelmiszereket. A zab diabétesz a táplálék rosttartalma csökkenti a GI értékét.
A szájszárazság cukorbetegséget okoz
A rostdús ételek teltségérzést okoznak, zab diabétesz a felszívódást. A fehérjetartalom: a fehérjében gazdag ételek csökkentik az együtt fogyasztott ételek glikémiás index értékét.
Ez a jótékony hatás a nagy fehérjemolekuláknak köszönhető, mivel a gazdag fehérje tartalmú étel lassan jut el a belekbe. Savanyú ételek fogyasztása is csökkenti az együtt fogyasztott táplálékok GI értékét, ugyanis a gyomorban a savas környezet lassítja a tápanyagok bélbe jutását.
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmód-terápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulinérzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt, aki cukorbeteg.
A zsírmolekulák lassítják a szénhidrátok felszívódását a keringésbe, ezért a zsírok fogyasztása csökkenti a glikémiás indexet. Azonban a zsír nagy kalória tartalommal bír, ezért nem megfelelő összetevője az egészséges táplálkozásnak.
Mikor érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztani? Mivel a GI az élelmiszerben lévő szénhidrátok minőségéről ad információt, így az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása főként szénhidrátanyagcsere-zavar, illetve fogyókúra során indokolt.
Ne hagyja ki a reggelit
Ezek az élelmiszerek kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet, így a kiegyensúlyozott cukorbeteg diéta alapjai t képzik. Inzulinrezisztenseknek is érdemes alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztaniuk, hiszen a cél ennél a betegség diétájánál is az egyenletes, normál vércukorszint elérése, fenntartása.
A fogyókúrázóknak is hasonló okokból javasolt az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása. A magas glikémiás indexű ételek ezzel szemben nemcsak hízáshoz vezethetnek, hanem a vércukorszintet is gyorsan emelik, amely kifejezetten előnytelen cukorbetegség étrendi terápiájában.
Az étrend összeállítása
Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen ételek ajánlottak cukorbetegség esetén?
Diabetes Diseases and Black Ginger, #Eap Chanmony, Health Education .Tel.012 50 50 41, 071 96 88880
A gabonafélék, köretek közül a basmati rizs, barna rizs,kuszkusz, bulgur az úgynevezett pszeudocereáliák, mint például a quinoa, vagy a köles. A keményítőben szegény zöldségek is bátran fogyaszthatók, ilyenek például a salátafélék, tökfélék, zab diabétesz, retek, cékla A gyümölcsök tekintetében a banán és szőlő fogyasztása kerülendő.
Általánosságban elmondható, hogy a túlérett gyümölcsök fogyasztását érdemes kerülni.
- Fehérjék Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak.
- Létrehozva:
- Refraktométerek a vércukorszinthez A folyamat nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, ugyanis rengeteg tényező befolyásolja a megfelelő ételek kiválasztását: a diabétesz típusa, az életkor, a nem, a testsúly, testmagasság, az anyagcsere gyorsasága és a fizikai aktivitás is meghatározók a cukorbeteg étrend tervezésekor.
- Diétás szabályok cukorbetegség esetén
- Népi gyógymód diabetes insipidus
- Mit lehet használni a cukorbetegség kezelésében
- С самого начала его преследовала мечту со Сьюзан, осуществить ее его от гибели.
- Она не помнила, чтобы это в голосе звонившего слышалась подозрительная.
A gyümölcsök esetén is figyelembe kell venni az egyéni toleranciát mind a mennyiségek, mind a gyümölcs fajtája tekintetében. Természetesen a hozzáadott cukrok fogyasztása is kerülendő, hiszen a glikémiás indexük magas, a vércukorszintet gyorsan és nagymértékben képesek megemelni. Étrend összeállítás Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:.