Lisinopril és cukorbetegség

Lisinopril diabetes. Study uncovers why COVID-19 is more deadly for some people with diabetes than others

Tartalom

  Megjelenés: Lisinopril diabetes kutatási projekt a Veterans Affairs Nephropathy in Diabetes study elnevezés alatt zajlott, az eredmények prezentációjára az amerikai Kidney Week keretében került sor, és a New England Journal of Medicine ; hasábjain publikálták.

  lisinopril diabetes

  A betegek átlagéletkora 64 év volt. A betegek randomizált elrendezése: 1. A nyomon követés átlagosan 2,2 évig tartott. Szintén nem különbözött az észlelt cardiovascularis események száma sem.

  lisinopril diabetes

  Azt érdemes tudni, hogy az ONTARGET vizsgálatba bevont betegeknél bevonási kritérium volt a cardiovascularis betegség fokozott kockázata, de predominánsan normális albumin kiválasztás, míg az ALTITUDE vizsgálatba bevont betegeknél alapvető szempont volt a vesebetegség és diabetes megléte — nem szükségszerűen proteinuriával együtt. Az eredmények prezentációját követően megkérdezték a szerzőt, hogy ez "végzetes" mellékhatás-észlelés volt, vagy inkább csak szignál az agresszív gyógyszeres kezelést illetően.

  Az előadó megjegyezte, hogy e pillanatban lisinopril diabetes három nagyméretű vizsgálat eredményei mutatják, hogy ez a kombináció nem előnyös, tehát ezt gyógyszerbiztonsági szignálként kell értelmezni. Egy szerkesztőségi kommentárban hozzátették, hogy a hipotézis eleve abból indult ki, hogy sem az ACE-gátlók, sem az ARB-k önmagukban nem elegendőek a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer RAAS teljes blokkolásához.

  It found that type 2 diabetes is associated with a higher risk of mortality in hospitalised COVID patients than type 1 diabetes. The combination of an older age and high C-reactive protein CRP was also linked to a higher risk of death.

  A kettős RAAS-blokád alkalmazásának csak akkor lenne értelme, ha egy definiált betegcsoporton sikerülne cardiovascularis- és vesevédő hatást elérnünk, csökkenne a vérnyomás, az albuminuria vagy mindkettő. Egy másik kutató hozzászólásában azt emelt ki, hogy ezek a vizsgálatok jól rávilágítanak a kombinációs kezelések előnyeire és hátrányaira.

  lisinopril diabetes

  Nem azt kell hangsúlyozni, hogy "negatív eredménnyel zárult a vizsgálat", hiszen más szemszögből tekintve, igenis pozitív eredménynek tekinthető, hogy a továbbiakban nem szükséges számos érintett beteget felesleges kombinációs kezeléseknek alávetni.

  Kiemelte még, hogy az orvosi szaklapok általában a pozitív eredménnyel záruló tanulmányok közlését részesítik előnyben. Ez megtévesztő lehet, hiszen a negatív eredménnyel zárult vizsgálatok így alulreprezentáltak maradnak.

  lisinopril diabetes