Mit tehetünk, ha cukorbetegség mellett lisztérzékenységet is diagnosztizáltak?

Gluténmentes cukorbetegség, Mit várhat, ha gluténmentes vagy cukorbeteg

gluténmentes cukorbetegség magas koleszterin lelki okai

Ilyen esetekben az étrendre még inkább oda kell figyelni. Ahhoz, hogy megértsük a két betegség közötti összefüggést, először nézzük meg a különböző típusú cukorbetegségeket. Az 1-es típusú jellemzően gyermekeknél és serdülőknél alakul ki, ez tulajdonképpen az úgynevezett autoimmun betegségek egyik fajtája.

gluténmentes cukorbetegség bőrkiütés cukorbetegség és annak kezelése

A 2-es típusú diabétesz főleg felnőtteknél fordul elő. Lényege, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelően ellátni vércukor-szint csökkentő hatását.

gluténmentes cukorbetegség cukor cukorbetegség kezelése gomba

Az 1-es típusú cukorbetegség genetikailag összefügg a gluténérzékenységgel: a vérben lévő gluténmentes cukorbetegség valószínűsítik a betegség kialakulását. Többek között ez az oka annak, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők százaléka egyben gluténérzékeny is.

Mit várhat, ha gluténmentes vagy cukorbeteg

A leggyakrabban először a cukorbetegséget diagnosztizálják, majd a későbbiekben fedezik fel a gluténérzékenységet. A diagnosztika fordított sorrendje igen ritka.

A szénhidrátok mennyisége általánosságban eltérő a gluténmentes élelmiszereknél. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy számos gluténmentes termék kevesebb rostot tartalmaz, ami miatt a szénhidrátok, nem kívánt módon gyorsabban szívódnak fel. A gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása cukorbetegeknél pedig egyáltalán nem ajánlott, ugyanis kiugró vércukorszint emelkedést okoz.

Lányom 7,5 éves, egy éve tejfehérje és paradicsom diétán van.

Akiknél mindkét betegség fennáll, azoknak nagyon szigorú étrendet kell tartaniuk, annak érdekében, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket és egészségkárosodást.