Pajzsmirigy probléma, cukorbetegség: segítenek a nyomelemek - EgészségKalauz

Cukorbetegseg pajzsmirigy

Megjelenés: Összefügghet a csökkent pajzsmirigy-működés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségével Közel résztvevő bevonásával végzett vizsgálat alapján kutatók megalapozottnak találták az cukorbetegseg pajzsmirigy pajzsmirigyhormon szint és a 2-es típusú diabétesz magasabb kockázata közötti összefüggést.

A Reg-Enorról hitelesen – 10. Pajzsmirigy, keringési zavarok, diabétesz

A kutatás eredményeit az április 3-án rendezett bostoni Endocrin Society gyűlésén mutatták be. A statisztikák szerint 10 prediabéteszes ember közül egynél kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

cukorbetegseg pajzsmirigy

A rotterdami Erasmus Medical Center kutatója szerint "az eredmények felvetik, hogy esetleg szükséges lenne a prediabéteszes egyének pajzsmirigyfunkciójának ellenőrzése". Jelenleg a szakértők 1-es típusú diabétesz esetén javasolják a pajzsmirigyműködés ellenőrzését, mivel ezeknél a betegeknél jelentősen megnövekszik a pajzsmirigybetegségek kockázata.

cukorbetegseg pajzsmirigy

Korábbi vizsgálatok kimutatták az összefüggést a hypothyreosis és a csökkent inzulinérzékenység között. Az Erasmus Medical Center kutatói résztvevőt vizsgáltak, akiknek az átlagéletkora 65 év volt. A vizsgálati alanyoknál évente ellenőrizték a vércukorszintet és a pajzsmirigyfunkciót, valamint áttekintették orvosi kórtörténetüket.

cukorbetegseg pajzsmirigy

Az átlag 8 éves utánkövetési időszak során résztvevőnél alakult ki prediabétesz és esetben cukorbetegség. A kutatók azt találták, hogy még a normál pajzsmirigyfunkciójú alanyok között is 1,4-szer magasabb volt a prediabétesz diabétesszé való progressziójának valószínűsége, ha a pajzsmirigyműködés aktivitásuk szintje a populáció alsó harmadába esett.

További vizsgálatok cukorbetegseg pajzsmirigy annak meghatározása lesz, hogy a szubklinikus hypothyreosis szűrésének és kezelésének van-e előnye a diabétesz kockázatának kitett egyéneknél.

cukorbetegseg pajzsmirigy