A végtagzsibbadást cukorbetegség is okozhatja!

Cukorbeteg zsibbadás

Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. Másfelől ezek az idegek viszik az információt a központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését.

A perifériás idegekben együtt futnak az érző érző működésért felelősa motoros mozgást szabályzó és vegetatív szívműködést, légzést, bélműködést stb.

A végtagzsibbadás ártalmatlannak tűnik, de cukorbetegség is állhat a hátterében!

Így érthető, hogy a perifériás idegek károsodása általában mindhárom funkció kiesését jelentik. Miért alakul ki a diabéteszes neuropátia? A magas vércukorszint az összes neuropátia kb.

Hirdetés A diabéteszes polineuropátia kialakulásáért több tényező együttesen tehető felelőssé. Egyrészről a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, s ez az idegrostok oxigénhiányát okozza, másrészről károsítja az idegszövet anyagcseréjét is.

Súlyos bajt jelezhet a végtagzsibbadás

A két folyamat együttesen kezdetben az ideg burkának, majd magának az idegrostnak a pusztulásához vezet. A tünetek fokozatosan rosszabbodnak, súlyosságuk a cukorbetegség fennállási idejével, illetve a hosszabb időre meghatározott vércukorszinttel van összefüggésben.

A diabéteszes neuropátia típusai és tünetei Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek zsibbadás formájában, mely elsősorban a lábat, az alszárat érinti. Sokszor azonban a felső végtagok is érintettek, elsősorban a kéz illetve az alkar. A tünetek kialakulására jellemző, hogy hetek-hónapok alatt fokozatosan alakulnak ki és fokozatosan rosszabbodnak.

A diabéteszes neuropátia

A zsibbadást követően megjelenik a leggyakrabban égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen, a beteg ide-oda pakolgatja a lábát, a takaró érintését sem tudja elviselni.

Előfordul, hogy a fájdalom csak érintésre alakul ki. A járkálás és hideg kedvező hatású a fájdalom mérséklésében.

Létrehozva: Azonban vannak olyan figyelmeztető jelek is, melyekről nem is gondolnánk, hogy erre a súlyos problémára hívják fel a figyelmet, hiszen a legtöbb esetben csak legyintünk a meglétükre. Két formáját különíthetjük el, az 1-es, és a 2-es típust. Az 1-es típusnál több tényezőre vezethető vissza a kialakulása, míg a második létrejöttében az öröklésé az elsődleges szerep, de a betegek is erősen közreműködnek a nem megfelelő táplálkozással, és a mozgásszegény életmóddal - mondja dr.

A későbbikben kiesnek az ínreflexek, járáskor a beteg bizonytalanságérzésről számol be, súlyosabb esetben csetlik-botlik, a tárgyak tapintás útján történő azonosítása kiesik. A hő- és fájdalomérző idegrostok károsodása miatt cukorbeteg zsibbadás beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, ami fekély kialakulásához vezethet.

A tünetek időnként aszimmetrikus formában is megjelenhetnek.

hasnyálmirigy gyógyszeres kezelés és a cukorbetegség

A fájdalmas neuropátia férfiaknál gyakoribb. A fájdalom hirtelen alakul ki, égő, szúró, görcsös jellegű.

Zsibbad a keze, lába? Cukorbetegség is állhat mögötte!

Éjszaka ez a fájdalom is fokozódik. A járkálás, hideg jó hatású.

az inzulinfüggő diabetes kezelés gyógyszerek

Általában a panaszok a vércukorszint rendezésével fokozatosan mérséklődnek, megszűnnek. Ritkább esetben cukorbetegséghez társulva mononeuropátia egy ideg károsodásaradiculopathia gerincvelőből kilépő ideggyök is kialakulhat, melynek hátterében a cukorbetegség felismerése nehezebb. Bármely ideg illetve ideggyök érintett lehet; kezdetben az adott ideg területében zsibbadás, fájdalom jelenik meg, majd a motoros funkciók kiesése pl. Ezek hirtelen alakulnak ki, és általában javulnak.

Férfiaknál gyakoribb.

A diabéteszes neuropátia 4 fő formája - érinti valamelyik?

Előfordulhat a medenceöv és a combizmok sorvadása a cukorbetegség szövődményeként. Ebben az esetben a fájdalom mellé az izmok sorvadása, izomrángások társulnak, a beteg járása nehezítetté válik.

a cukorbetegség kezelésére használt készítmények

Általában kedvező kimenetelű, hónapok múlva javulás következhet be. A vegetatív neuropátia érintheti a szívet pl.

Súlyos bajt jelezhet a végtagzsibbadás - HáziPatika

Ezen tünetek jelentkezése kedvezőtlen kimenetelhez, ritkán halálhoz vezethet. A gyomor-bélrendszer cukorbeteg zsibbadás nyelészavart, gyomorürülési zavart, hasmenést vagy székrekedést, epeürítési zavart okozhat. A húgyhólyag beidegzési zavar miatt vizelési nehezítettség jelentkezik, a beteg nem képes a vizeletét kiüríteni.

nyers tojás cukorbetegségben

Impotencia is cukorbeteg zsibbadás. A verejték elválasztás is károsodhat, az alsóvégtagokon csökkenhet, bőrszárazságot, míg a test többi részén fokozódhat, izzadékonyságot okozva.

 1. A végtagok zsibbadása és bizsergése gyakori panasz cukorbetegség esetén, és nem ritka, mikor ez a panasz vezeti el a beteget a diagnózishoz, majd a diabetológushoz.
 2. Cukorbetegség megelőzése és kezelése népi jogorvoslati
 3. A diabéteszes neuropátia
 4. A 2-es típusú cukorbetegség kezelése a hagyományos gyógyászatban
 5. A diabéteszes neuropátia 4 fő formája - érinti valamelyik?
 6. Repedések a lábak cukorbetegség kezelésével
 7. A cukorbetegség 2 típusú kezelés

A mikrokeringés károsodása következtében az alsóvégtagok duzzadása, a bőrhőmérséklet emelkedése alakulhat ki. A diabéteszes neuropátia diagnózisa és kezelése A betegség felismerése elsősorban a klinikai tünetek alapján történik, melyet a beteg vizsgálatakor észlelt érzéskiesés, vibrációérzés kiesése, zsibbadás, reflexeltérés, izomgyengeség, járászavar alátámaszt.

Zsibbad kezed-lábad? Cukorbeteg is lehetsz

Fontos a vércukorszint meghatározása. Emellett a neuropátia ENG elektro-neurographiás vizsgálattal igazolható.

Ha gyanú van szív illetve bélrendszeri érintettségre, akkor kardiológiai illetve belgyógyászati vizsgálat is szükséges. Néha nehéz egyéb betegségektől elkülöníteni, ilyenkor egyéb vizsgáltra pl.

terhességi diabétesz értékek

Terápiájában a legfontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása. Ez megelőzi a további szövődmények kialakulását, illetve a már meglevők súlyosbodását, néhány esetben javulást is eredményezhet.

 • Cukorbetegség kezelésére röviden
 • Jakab Gábor PhD Létrehozva:
 • Polyák Annamária Módosítva:
 • Zsibbad kezed-lábad? Cukorbeteg is lehetsz | Well&fit
 • Kézzsibbadás: cukorbetegség és a pajzsmirigy is lehet az oka! - EgészségKalauz

A magas vércukorszint által okozott anyagcsere károsodások mérséklésében jó hatásúak a különböző B-vitamin származékok. A képződő káros szabadgyökök ellen antioxidánsok használhatók. Emellett tüneti kezelést szokás alkalmazni a vegetatív panaszok, fájdalom fennállása esetén.

Olvasson tovább!